Asemănător unei rețele subterane, miceliul constă în fire subțiri și ramificate, numite hife, care se întind în sol și se ramifică în toate direcțiile. E modul fascinant prin care ciupercile comunică și își transmit substanțele nutritive esențiale pentru creștere și supraviețuire. Deși rămâne invizibilă ochiului liber, această rețea interconectată joacă un rol crucial în susținerea vieții în ecosistemele naturale, demonstrând o formidabilă capacitate de comunicare, colaborare și adaptare.
Pornind de la aceste structuri complexe, atelierul practic propus de Suzana Dan pentru elevii și elevele de clasa a IV-a, explorează într-un mod captivant universul fascinant al miceliului și al rețelelor sociale naturale. Pe parcursul acestui atelier, copiii vor avea ocazia nu doar să descopere aspecte teoretice despre miceliu, ci și să experimenteze și să aplice aceste cunoștințe prin intermediul creației artistice și a colaborării în echipă.
Atelierul Structuri naturale. Rețele sociale. Lighioane și Supralighioane începe cu o introducere a conceptului de miceliu, ilustrată cu imagini ale diferitelor specii de ciuperci și a rețelei lor subterane, urmat de o parte practică, în care copiii vor crea schițe ale elementelor pe care doresc să le modeleze, folosind miceliul ca metaforă a personalității lor. Cu ajutorul pastei Fimo de diferite culori, aceștia vor da viață schițelor lor, modelând elementele în conformitate cu propria lor viziune și creativitate. Pe măsură ce lucrează la proiect, copiii vor fi încurajați să reflecteze asupra modului în care miceliul funcționează în natură și cum acesta poate servi drept metaforă pentru colaborare și conexiune în lumea lor.
La final, lucrările lor vor fi expuse într-o expoziție, unde aceștia își vor putea arăta munca, iar profesorii, părinții și publicul vor putea observa modul în care fiecare element comunică cu celelalte, evidențiind astfel tipurile de relații existente în colectivul clasei.