Exploratori vizuali: ateliere de design grafic și de fotografie pentru copii

Atelierele de dezvoltare digitală pentru copii debutează cu primele cursuri de design grafic și de fotografie, susținute de experții Universității Politehnica Timișoara. Aceste sesiuni nu sunt doar lecții, ci călătorii în timp și spațiu, care le permit elevilor să își pună amprenta vizuală pe narativele orașului.

Tinerii exploratori vizuali învață arta de a captura istoria vie și vibrantă a Timișoarei prin obiectivul unui aparat foto sau al unui telefon. De la cadrele arhitecturale impresionante la portrete dinamice ale vieții cotidiene, fiecare fotografie și clip video poate să spună o poveste, încapsulând spiritul orașului nostru. Fotografia capturează realitatea, iar designul grafic o transformă și o contextualizează, permițând povestirilor să ia formă și să devină accesibile unui public larg. Invităm creativitatea să se întâlnească cu tehnologia prin utilizarea software-ului de design grafic, pentru a crea postere, colaje, afișe și alte materiale care să exprime personalitatea orașului.

Fotografia este arta de a păstra momente, de a fixa în timp frânturi din poveștile care ne înconjoară. Atelierul de fotografie aduce în prim-plan peisajele urbane și detaliile care definesc Timișoara și încurajează elevii să observe și să documenteze moștenirea culturală și istorică a orașului, un prim pas esențial în povestirea digitală. Designul grafic preia aceste momente capturate și le amplifică impactul și semnificația. Prin combinația de imagini, text și elemente de compoziție, elevii învață să construiască mesaje vizuale puternice. Acest proces de reinterpretare și creație este vital pentru a da viață poveștilor, transpunându-le în materiale care să inspire comunitatea.

Aceste ateliere îi încurajează pe copii să devină naratori activi ai orașului și să folosească unelte moderne pentru a aduce la lumină locuri și povești inedite. Îi ajutăm totodată să înțeleagă și să respecte proprietatea intelectuală, să folosească în mod etic imaginile și creațiile digitale, le cultivăm responsabilitatea și respectul pentru drepturile de autor.

Prin aceste ateliere ne propunem să stimulăm mândria pentru moștenirea noastră culturală și să inspirăm o nouă generație de creatori de conținut digital responsabili și conștienți de impactul lor asupra comunității.

Acest proiect face parte din Programul cultural național „Timișoara Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Parte din

Poveștile Timișoarei

Poveștile Timișoarei