Casa Tineretului a fost construită între anii 1972-1978 în stil modern postbelic, după proiectul arhitecţilor Haralambie Cocheci și Ivan Stern. La realizarea edificiului au colaborat și inginerul Răzvan Ioan Mircea, respectiv sculptorul Peter Jecza. În perioada socialistă, clădirea a funcţionat ca sediu al Uniunii Tineretului Comunist Timiș și a găzduit concerte, spectacole de teatru, cinema, cenacluri etc.
Haralambie Cocheci și Ivan Stern au făcut parte din colectivul de arhitecţi ai anilor 1960-1970 care au realizat numeroase proiecte, transformând Timișoara într-un oraș cu adevărat modern. Director tehnic al Institutului de Proiectări din Timișoara (IPROTIM), Cocheci a absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” în 1951, iar Ivan Stern în 1968, punându-și amprenta asupra orașului și prin alte construcţii remarcabile, precum Casa de Mode Timișoara.
Pe faţada Casei Tineretului au fost realizate două basoreliefuri de mari dimensiuni, edificate din beton de către sculptorul Peter Jecza în 1975, denumite: Tinerii I și Tinerii II.
După Revoluția din decembrie 1989, în cursul anului 1990 în sala de spectacole a Casei Tineretului s-a desfășurat „Procesul Timișoara”, în care ofiţeri ai securităţii și reprezentanţi ai Partidului Comunist Român au fost judecaţi, într-o încercare de a reconstitui evenimentele Revoluţiei timișorene.
În prezent, clădirea aparține Fundației Județene pentru Tineret Timiș (FITT) și cuprinde sala de spectacole, săli de coregrafie, o galerie și un studio de artă, numeroase săli de activități, o filială a Bibliotecii Județene Timiș, un hotel și spațiul pentru activități culturale în aer liber, denumit generic În Spatele Casei. Sala de spectacole, cu o capacitate de 404 locuri, a fost renovată ultima dată în anul 2020. Clădirea găzduiește și centrul regional de informare Europe Direct, iar Casa Tineretului este în prezent singurul centru de tineret din România care deține Certificatul de Calitate pentru Centre de Tineret din partea Consiliului Europei.