Piața Victoriei este un loc emblematic al Timișoarei, fiind una dintre piețele centrale ale orașului. Piața Victoriei este unul dintre locurile importante unde s-a desfășurat Revoluția din Decembrie 1989. La 20 decembrie 1989, în perimetrul pieței s-au adunat sute de mii de oameni, de la Balconul Revoluției, Timișoara a fost proclamat primul oraș liber de comunism din România. Perimetrul pieței este străjuit pe de-o parte de clădirea Operei Naționale și pe de altă parte de Catedrala Mitropolitană. În clădirea Operei Naționale, funcționează trei teatre - național, maghiar și german. Clădirea a fost începută în 1871, după planurile arhitecților vienezi Ferdinand Fellner și Hermann Helmer, și a fost terminată în 1875. Reprezentațiile inaugurale au avut loc la 22 septembrie 1875 (în limba maghiară) și la 25 septembrie 1875 (în limba germană).

Între cele două clădiri emblematice ale Timișoarei se întind două promenade - Corso și Surogat. În trecut, Corso era locul de plimbare al înaltei societăți timișorene. Pe partea Corso, existau restaurante și magazine de lux, era bine luminat. Surogat era promenada care se continua direct pe strada Alba Iulia. Pe această promenadă se plimbau în trecut doar elevii, studenții, militarii și cei din clasa muncitoare. Elevii nu aveau acces decât cu permisiunea școlii, iar soldații trebuiau să dovedească că sunt în permisie pentru a se putea plimba în Piața centrală a oașului.

Clădirile din perimetrul pieței sunt construite în stil Seccesion cu elemente eclectice. Perioada în care au fost construite a coincis cu apariția stilului Art Nouveau, apărut în Europa la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Arhitecții, formați la Viena sau la Budapesta, erau la curent cu tendințele, realizând opere arhitectonice în stilul Secession, mai precis, curentul Secesiunea vieneză cu influențe maghiare. Stilul se caracterizează prin monumental, cu ornamente inspirate de floră, faună, mitologie sau personaje antropomorfe. Piața Victoriei are în centru monumentul Lupoaica cu puii, susținută de un pilon înalt de 5 m. Monumentul este o replică a Lupei Capitolina, dăruit de Primăria orașului Roma Timișoarei, în anul 1962.

Newsletter

Cele mai importante evenimente din oraș.
În inbox-ul tău, săptămânal.