Timpuri Noi: Xenogeneze ale SF-ului

Timpuri Noi: Xenogeneze ale SF-ului este un proiect itinerat la Timișoara în spațiul INDECIS prin programul Timișoara2023 Capitală Culturală Europeană.

Curatori: Ștefan Tiron, V. Leac, Mimi Ciora, Sergiu Sas 

Invitați: Linda Barkasz, Mimi Ciora, Declan Clarke, Cocalar Cosmos, Timotei Drob, Ion Dumitrescu, dyslex, Suce Fraga, Irina Gheorghe, Cătălin Ghercioiu, Kaps Crew, Laika, Marius Leftarache, Silvestru Muntean, Dmitri Miticov, Plevna, Alin Răuțoiu, Walter Riess, Mihai Sava, Ing. Nicolae Stăncioiu, Jean Lorin Sterian, Valentin Tănase, Vlad Gheorghe Cadar, Viorel Pîrligras, Koter Vilmos, Carolina Vozian.

Timpuri Noi: Xenogeneze ale SF-ului este o invitaţie de a parcurge istoria unor timpuri noi, unde se desfăşoară speculații privitoare la fel de fel de lumi”, Ștefan Tiron, curator Timpuri Noi: Xenogeneze ale SF-ului

Expoziția prezintă traiectorii și dinamici care au pornit din comunitățile SF, din fandomul primar SF, dar care acum aparţin tuturor. Fandomul SF este fără doar și poate cel mai vechi fandom din România și din alte țări est-europene, înțeles ca o comunitate polimorfă de interese și pasiuni transformative comune, nuclee de fane si fani, iubitoare, iubitori, amatori, artiste, artişti, ingineri, cenaclişti, creatoare de sunete şi VFX răsfirate în timp. 

Conceptul pornește de la ideea că oriunde ne-am afla, chiar și în cel mai izolat loc imaginabil, extremitatea realității contemporane ne duce în SF, cu întâlniri de gradul trei la tot pasul. Această realitate este striată de vectorii SF-ului, fie şi prin simplul fapt că SF-ul ne-ar putea ajuta experimental să rezolvăm contradicţii de nerezolvat. 

Expoziția a fost produsă în 2021 de Asociația Ephemair, împreună cu Fundația9 și prezentată la Rezidența9 din București cu susținere financiară din partea BRD-Groupe Société Générale, AFCN – Administrația Fondului Cultural Național și Goethe-Institut București.
 
La Timișoara acest proiect continuă în parteneriat cu Asociația Foc și Pară, a colectivului INDECIS și face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, co-finanțat de BRD-Groupe Société Générale, Fundația9 și Asociația Ephemair și Indecis.

 

 


Parte din

Culture Quest

Culture Quest