Adrian Costache și Claudiu Gaiu prezintă cartea Pedagogia autonomiei de Paolo Freire. E prima lucrare tradusă în limba română a unuia dintre cei mai importanţi gânditori ai secolului al XX-lea.
În filosofia educaţiei propusă de Paulo Freire alfabetizarea şi edificarea culturală conduc la dobândirea unei conştiinţe politice.
„E imposibil să devii profesor critic, dacă repeți mecanic și pe de rost fraze și idei inerte, în loc să provoci. Intelectualul care memorează (...), care vorbește despre lecturile sale ca și cum le-ar recita din memorie nu înțelege nicio relație – chiar și când aceasta există – între ce a citit și ce se întâmplă în țara sa, în orașul său, în cartierul său. (...) E ca și cum toate cărțile cărora le dedică atâta timp nu ar avea nicio legătură cu realitatea lumii sale. Realitatea cu care cărțile au de-a face e cea idealizată, a unei școli care se deconectează din ce în ce mai mult de concret.” Paulo Freire
Acest eveniment face parte din Artă-mă. Reintroducere în educația artistică #4.
____________
Adrian Costache este lect. dr. în cadrul Departamentului de Didactica Științelor Socio-Umane de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației.
Claudiu Gaiu a studiat filosofia la Cluj, iar apoi s-a specializat în istoria filosofiei moderne printr-un doctorat la Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne. Este autorul unei monografii asupra unui discipol al lui Montaigne, La prudence de l'homme d'esprit. L'ethique de Pierre Charron, București, 2010, și membru fondator al Centrului pentru Studiul Gândirii Politice Moderne, asociație internațională dedicată cercetării filosofiei politice între secolele al XV-lea și al XVIII-lea.